Elérhetőség

Cím: XI., Budafoki út 41./A fsz. 3.
Telefon: (06) 20-405-8850
vagy: (06) 20-626-9659
E-mail: budai.miniovi@gmail.com

Képek, plakátok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Érdekességek, ajánló

egyszervolt_logo.jpg csaladinet.gif
babanet_logo.gif minitipp.png
imamilogo.gif

bloghu_logo70.gif

Credo

2009.07.05. 08:05 - Játszóda admin

 

Miért és hogyan...

 

1.) Tapasztalatok

 

 Nagyon fontos a szülők számára, hogy gyermekük biztonságban, szeretetteljes, elfogadó – családias – légkörben töltse családon kívüli idejét, ahol korosztálybeli gyermekek között jól érzi magát. A családok egy része a magán intézményeket választja a zsúfolt gyermekintézmények helyett, ahol a kis létszám lehetőséget teremt magasabb szintű ellátásra, illetve el tudják helyezni gyermeküket a már említett intézményrendszeri hiányosságok miatt.  Az óvodáskorú gyermek fejlesztése, iskolára való felkészítése kis létszámnál hatékony, magas színvonalon megvalósítható. 

A jelenlegi intézményrendszerben működő bölcsődék zsúfoltsága és a szakképzett gondozónők alacsony száma azt eredményezi, hogy az onnan óvodába kerülő gyermekek önállósága nem mindig felel meg korosztályuknak, képességeik kibontakoztatására kevéssé nyílik lehetőség.

Az óvodákban előírt nagy gyermeklétszám (minimum 25 fő) miatt az egyéni fejlesztés lehetősége nagymértékben csökkent, pedig ismert, hogy óvodás korban (3-7 év) az egyéni fejlődés üteme jelentősen eltérhet egyes gyermekeknél.

 Kettőtől három éves koráig az anya (szülő) nem tud gyermekével lenni, miközben a gyermek elhelyezéséhez szükséges intézményi háttér nem biztosított.


 2.) Elképzeléseink

 Célunk a gyermekek nyugodt, derűs, kiegyensúlyozott fejlődéséhez szükséges környezet megteremtése, egyéni képességeik kibontakoztatása. A kicsiket körül vevő világot vizsgáló, megtapasztalni engedő környezettudatos nevelés, jól képzett szakemberekkel a szép, családias, természetbeli környezetben a gyermekek az élmény fonalán számos, sokféle közvetlen tapasztalatot szerezzenek.

 A kis létszám miatti családias, elfogadó légkörben a gyermekek személyiségfejlődése harmonikus. A közösséghez tartozás, az annak való megfelelés igénye érvényesül, mely könnyedén segíti a helyes társadalmi normák megismerését, elfogadását a gyermek emberi méltósága megőrzésével.

 Az egyéni foglalkozás lehetőséget nyújt a differenciált foglalkozásokra, segíti a gyermekek tehetséggondozást, esetlegesen egyes területeken felzárkózását Ennek során irányítottan tudjuk a gyermekeket hozzásegíteni saját képességeik megismeréséhez és annak kibontakoztatásához, a világban való eligazodás képességét korosztályuknak megfelelő szinten.

 2-3 éves korban – a szocializációs fejlődés nagyon fontos időszakában – az önállóságnak azokat a területeit volna fontos fejleszteni, ami a gyermek harmonikus fejlődéséhez nélkülözhetetlen, ebben az életkorban a gyermek igényli a saját korosztályával való kapcsolatot.

Szerencsés lehetőség, hogy nálunk az gyermekek intézményváltás és új közösségbe való beilleszkedés nehézségeit nem kell átélniük, mivel felmenő rendszerben működünk.

 Fő célkitűzésünk a szellemi és testi nevelés összhangja, az általánosan elfogadott európai értékrend megismertetése, elsajátíttatása a gyermekekkel. A mások tisztelete, szűkebb és tágabb környezet megismerése, a természeti kincsek, az élővilág csodáinak, a felfedezés örömének megismerése.

Az általános, a társadalmi szocializációhoz szükséges szabályok magabiztos elsajátításával az önmagát és másokat elfogadni képes, a környezetére igényes és azt ismerő, ezért azt óvó-védő ember a társadalom fontos tagjává válik.



süti beállítások módosítása